1.8.12

Horia Roman Patapievici, tupeu de urmas kominternist: Se trece de la promovarea culturii române în străinătate, “în maniera deschisă şi cosmopolită” în care o făcea ICR, la preocuparea pentru “identitatea naţională a românilor”.

Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Horia-Roman Patapievici, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că prin OUG nr. 27/ 2012 a fost modificată misiunea ICR, în sensul schimbării unei agende europene cu una naţionalistă. Patapievici a subliniat că prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 27/ 2012 nu este schimbată doar afilierea instituţiei pe care o conduce, care trece “de la autoritatea simbolică a preşedintelui în subordinea efectivă a Senatului”, ci se modifică şi misiunea ICR, care urmează să se ocupe de “identitatea naţională a românilor” de peste graniţe, aşa cum este stipulat în preambulul actului normativ şi aşa cum a precizat şi ministrul Culturii, Puiu Haşotti.

Patapievici a mai spus că ministrul Culturii a recunoscut că scopul OUG nu era numai schimbarea subordonării, ci şi schimbarea misiunii, la respectarea căreia ar putea veghea numai Senatul. “Avem de-a face cu subordonarea politică pentru a supraveghea ceea ce ministrul Culturii a numit misiunea centrală a instituţiei (ICR, n.r.)”, a spus Patapievici. Preşedintele ICR, care a anunţat că îşi va da demisia, a mai spus că schimbarea misiunii ICR înseamnă trecerea de la promovarea culturii române în străinătate, “în maniera deschisă şi cosmopolită” în care o făcea institutul, la preocuparea pentru “identitatea naţională a românilor”.

Sursa: Gandul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails