24.11.10

"Conflictul din Coreea se poate transforma în Al Treilea Război Mondial"


Preşedinţia sud-coreeană a indicat că armata 'va riposta cu fermitate faţă de orice nouă provocare'. Presa sud-coreeană vorbea miercuri despre o 'crimă de război', iar cotidianul Dong-A Ilbo considera că 'bâta este unicul remediu pentru un câine turbat'.



Diverşi oameni politici, generali sau simpli cetăţeni sud-coreeni, care de câteva decenii trăiesc sub ameninţarea unui război total, ştiu că au mult de pierdut, estimează aceiaşi analişti politici. 'În pofida declaraţiilor sale vehemente, Coreea de Sud' are o paletă limitată de represalii, potrivit profesorului specializat în problema nord-coreeană, Yang Moo-Jin, de la Universitatea din Seul.

Pe de altă parte, dacă Republica Coreea, susţinută de Statele Unite ale Americii, încearcă să impună sancţionarea sau condamnarea Coreii de Nord de către Consiliul de Securitate al ONU, China şi Rusia vor refuza, recurgând la dreptul lor de veto. Iar 'dacă China şi Rusia aderă la o rezoluţie internaţională de condamnare a Nordului, Phenianul ar putea replica procedând la cel de-al treilea său test nuclear, lansând o rachetă intercontinentală', sau modernizându-şi focoasele nucleare, a adăugat profesorul sud-coreean.


Robert Dujarric, director la Institutul de studii asiatice contemporane al Universităţii din Tokio, preconizează că, 'în final, Seulul şi Washingtonul vor stabili priorităţi menită să evite escalada, chiar dacă vor trebui să identifice o modalitate corespunzătoare de avertizare a Nordului să evite noi provocări'.

Statele Unite ale Americii şi Coreea de Sud i-au permis RPDC să se replieze, după scufundarea unei corvete militare sud-coreene de o torpilă provenind de la o presupusă navă nord-coreeană, în primăvara acestui an.

Sursa: revista Capital

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails