6.4.11

Ministrul Tabara, agent PR al culturilor modificate genetic

România pierde anual aproape un miliard de euro pentru că nu cultivă soia modificată genetic, potenţialul de producţie la nivel naţional fiind de circa două milioane de tone, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

"România importă anual aproape 500.000 de tone de soia din Brazilia, SUA şi alte ţări, şi aceasta este produsă doar prin biotehnologie. Este inadmisibil să ţi se permită să consumi «otravă», dar să nu ai dreptul să o produci", a spus Tabără.

El a arătat că românii manâncă în fiecare zi un produs modificat genetic natural, respectiv grâul din care se produce pâinea.

"România ar putea cultiva două milioane de tone de soia, fiind singura ţară europeană care poate produce această plantă la nivel industrial", a afirmat ministrul, care a precizat că produsele dezvoltate prin biotehnologii sunt mai ieftine cu 40-60% decât celelalte.

Valeriu Tabără mai crede că, pe lângă soia, în România s-ar putea cultiva cu succes şi porumb modificat genetic.

"Prefer un porumb cu rezistenţă mai mare unuia peste care să dau cu pesticide. Sunt şanse mari ca în România să se cultive în următorii ani organisme modificate genetic, pentru că de tot ce mă apuc, cred că pot finaliza", a mai spus el.

Conform legislaţiei UE în domeniu, autorizarea cultivării plantelor modificate genetic şi autorizarea importurilor de OMG din ţări terţe se realizează la nivel comunitar, în procedura de vot fiind implicate toate cele 27 de state membre ale UE.

Sursa: Mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails