2.11.11

Străinii ne cumpără ţara hectar cu hectar. Tabără îi sfătuieşte pe ţărani să nu vândă

Străinii au reuşit să cumpere până în prezent aproximativ 800.000 de hectare de teren, cele mai multe tranzacţii fiind făcute în anul 2010 şi în 2011, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
Ministrul Agriculturii spune că presiunea pe piaţa funciară românescă, începută de anul trecut, continuă, dar îi sfătuieşte pe proprietarii de terenuri să nu vândă acum, informează Agerpres.

“Spuneam acum aproape două luni de zile să nu se vândă terenurile acum, indiferent unde se găsesc ele - chiar rupturile, cum spunem noi, acolo unde se vede scheletul solului. Şi ele au valoare şi o să vedeţi în perioada următoare presiunile care se vor face pe ceea ce înseamnă piaţa funciară în România”, a spus, sâmbătă, la Bistriţa,  ministrul.

“Nu întâmplător spuneam acum două luni că trebuie să aveţi mai mare grijă şi atenţie, ceea ce spuneam şi în 1994-1995. Terenurile nu se vând oricui, oricum şi cu oricât, pentru că ele sunt valoroase, iar terenurile agricole în viitor vor fi mai valoroase decât pământul din plantaţia staţiunii pomicole de la Bistriţa”, a continuat Tabără.

Potrivit ministrului agriculturii, străinii au cumpărat în România terenuri în suprafaţă de aproximativ 800.000 hectare, cele mai mari tranzacţii fiind făcute începând de anul trecut.

“Să ştiţi că suprafeţele care s-au cumpărat de către străini în România sunt în jur de 700.000-800.000 de hectare. Este mult. Ceea ce este foarte important că cele mai multe suprafeţe s-au cumpărat din 2010 spre 2011 încoace şi această presiune continuă”, a mai spus ministrul.

Valeriu Tabără îi sfătuieşte pe proprietarii de terenuri să crească sistemul de ferme, în schimb promiţându-le că problemele cadastrale o să înceapă să se rezolve încă din acest an.

“Problemele imobiliare se încheie, dar pământurile care produc valoare vor rămâne valoroase. Păstraţi-le şi eventual creşteţi şi sistemul de ferme, poate adunaţi pământurile la un loc, pentru că noi suntem pregătiţi să dăm drumul din acest an la cadastru, să putem face şi înscrierile şi toate documentele legate de proprietate, astfel încât şi moştenirile, dar şi piaţa funciară să fie una normal”, a declarat ministrul.

Ministrul Agriculturii Valeriu Tabără a participat sâmbătă, la Bistriţa, pentru al doilea an consecutiv, la expoziţia de ovine organizată de Asociaţia crescătorilor de ovine şi caprine din judeţul Bistriţa-Năsăud şi Federaţia Romovis. Cine sunt investitorii străini din agricultură românească

Nu este vorba de marii investitori străini ci de cei care au achiziţionat terenuri agricole pe persoana juridică întrucât vânzarea terenurilor agricole nu se poate face, deocamdată, pe persoană fizică. Conform datelor prezentate de oficiali din Ministerul Agriculturii sau reprezentanţi ai unor ambasade, presa a relatat că străinii deţineau la începutul anului trecut aproximativ 450.000 de hectare în România. Cele mai mari suprafeţe erau deţinute de danezi, aceştia fiind urmaţi de italieni şi olandezi.

Nu doar terenul arabil a fost şi este în atenţia străinilor ci şi pădurile. Peste 100.000 de hectare de pădure erau anul trecut în proprietatea străinilor. În ceeace priveşte terenul agricol peste 5% din cele 14,7 milioane de hectare, suprafaţa agricolă a României, era în proprietatea unor firme cu acţionariat străin.

Companiile FirstFarms, Ingleby, Dangro Invest sau Jantzen Development se numără printre principalii investitori danezi care deţin terenuri agricole, situate preponderent în partea de sud şi de vest a ţării.

Sursa: Capital

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails