Mi-am permis sa schimb titlul articolului, din cauza faptului ca folosea o sintagma incorecta, impusa in spatiul romanesc de Tismaneanu si tovarasii lui, pe care observ ca o preiau si oameni de buna credinta: comunism romanesc. Comunismul nu a fost romanesc, ci antiromanesc. Falsificatorii istoriei despre regimul comunist din Romania vor sa eludeze vinovatiile reale pentru instaurarea holocaustului rosu. In opinia lor, Ceausescu nu este vinovat pentru comunismul lui, ci pentru "nationalismul" lui. Pana la urma tot victimele sunt vinovate, si nu tortionarii si inspiratorii lor lor. (F.P.)
Ana Pauker, o figura autoritara pe scena politica de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, a facut parte din elita comunista ce a condus Romania. Firea ei aspra si caracterul dur i-au adus in acea vreme porecla de "Stalin cu fusta".
Aceasta provenea dintr-o familie de evrei ortodocsi saraci din localitatea Codaesti a judetului Vaslui. Parintii ei erau Hers Kaufman Rabinsohn si Sara Rabinsohn. Numele ei de nastere oficial era Hanna Rabinsohn.
Din 1905 urmeaza cursurile scolii "Fratia Sionului", dupa aceea se muta cu parintii la Bucuresti si este inscrisa la scoala profesionala "Rasela si Filip Focsaneanu". Din 1910 pana in 1917 preda limba ebraica intr-o scoala evreiasca.
Inceputurile comuniste
In aceasta perioada a intrat in contact cu ideologia comunista fiind influentata de unul dintre colegii ei, Heinrich Sternber. Intra in Partidul Social Democrat Roman in 1915 si incepe sa participe la actiuni de promovare a ideilor comuniste, tine discursuri, imparte manifeste. Priveste cu interes revolutia rusa din 1917 si curand adera la idealul acesteia de a propaga comunismul in restul statelor.
Perioada interbelica
In 1918 face cunostinta cu Marcel Pauker si el un sustinator al acelorasi idei comuniste. Cei doi se vor casatori in 1921, in Zurich.
Intorsi in tara se inscriu in nou infiintatul Partid Comunist Roman, iar Ana incearca sa recruteze noi membri, actioneaza pe langa sindicate pentru a le instiga la greve si participa la Congresul Internationalei Comuniste din Moscova.
Dupa ce se intoarce este arestata de autoritatile romane si incarcerata in perioada noiembrie 1923 si februarie 1924. Datorita exacerbarii actiunilor ei, intre decembrie 1924 si iunie 1925 este inchisa din nou.
Mergand pe linia oficiala de la Moscova militeaza pentru dezlipirea Basarabiei si cedarea ei Uniunii Sovietice. Este arestata din nou si condamnata, dar reuseste sa fuga la sovietici.
In urma amnistiei guvernului taranist din 1929 se intoarce. Isi continua actiunile subversive, iar in 1935 este iarasi arestata si condamnata la zece ani de inchisoare. In timpul perioadei de detentie sotul Anei Pauker, Marcel, a devenit victima epurarilor staliniste din 1938, lucru pe care nu l-a aflat decat multi ani mai tarziu, desi banuia acest fapt.
Eliberarea ei din 1941 este rezultatul unui schimb intre autoritatile romane si cele sovietice. In acest fel Ion Codreanu, membru al Sfatului Tarii, organul legislativ al Basarabiei prin care s-a infaptuit unirea dintre Basarabia si Romania, este inapoiat in siguranta de sovietici in Regat.
Anii de razboi
A continuat sa actioneze in favoarea Uniunii Sovietice, iar acolo ea devenise liderul comunistilor romani aflati in exil sau "factiunea moscovita". Pauker a supervizat procedurile de infiintare a uneia din cele doua divizii de voluntari romani create in Uniunea Sovietica, anume "Tudor Vladimirescu" si "Horia, Closca si Crisan".
Acestea erau formate din prizonieri de razboi care au trecut de partea armatei Uniunii Sovietice, cele doua unitati de lupta fiind incluse in ansamblul militar sovietic.
Cariera politica
Dupa momentul 23 august, revine in Romania. Important de mentionat este faptul ca intra imbracata in uniforma sovietica. Ocupa dupa aceea postul de secretara al Comitetului Central al Partidului Comunist Roman.
A fost la conducerea directiei de Propaganda si Agitatie si a Comisiei Agrare, care implementa masurile de colectivizare a agriculturii. In 1947 ocupa functia de Ministru de Externe si este prima femeie din lume care detine aceasta functie.
Avand acest post a semnat actul prin care Insula Serpilor era cedata Uniunii Sovietice si a facut parte din delegatia ce a semnat acordul economic ce punea bazele infiintarii sovromurilor.
Aceste actiuni nepopulare precum si cazul Ecaterinei Gata, careia i-au fost mutilati sanii, a fost violata si omorata deorece a scuipat-o pe Ana Pauker in timpul unei interogari, a intarit reputatia ei de persoana dura si brutala, de unde si porecla in epoca de "Stalin cu fusta".
Eliminarea din partid si ultimii ani din viata
Gheorghe Gheorghiu-Dej a devenit liderul partidului de abia in 1952. Puterea lui ii era restransa de influenta Anei Pauker, dar si a restului conducatorilor factiunii moscovite, Vasile Luca si Teohari Georgescu.
Cu acordul lui Stalin i-a scos pe acestia din partid sub diverse acuzatii. A fost arestata si supusa unor serii de interogatorii. In 1954 este scoasa in final din Partidul Muncitoresc Roman.
Petrece anii urmatori sub arest la domiciliu, dar i-a fost permis sa lucreze la Editura Politica. De abia in 1959 primeste instiitarea de la sovietici ca sotul ei, Marcel Pauker a murit in 1938. In 1960 moare fiind bolnava de cancer la san.
Reabilitarea Anei Puker a venit cinci ani mai tarziu sub conducerea lui Nicolae Ceausescu.
Laurentiu Dologa
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu