22.6.11

Antal Arpad – UDMR: Romanii din “Tinutul Secuiesc” ar putea sa aiba soarta sarbilor din Kosovo. AUDIO/VIDEO/DOC

 
Documentare de la vremea respectiva, valabila si azi:
KOSOVO secuiesc
Un deputat şi un europarlamentar UDMR se afla în capitala kosovarilor, Priştina, pentru a “celebra” momentul în care va fi proclamată independenţa fostei provincii iugoslave. În opinia lor, precedentul Kosovo ar trebui folosit în mod inteligent de către reprezentanţii comunităţii maghiare de acasă pentru promovarea autonomiei Ţinutului Secuiesc. „Este evident că, prin recunoaşterea provinciei Kosovo ca stat independent, se recunosc într-un fel soluţiile violente din această regiune. Din câte se ştie, noi, maghiarii din România, am militat pentru autonomie exclusiv prin mijloace democratice şi considerăm că un sprijin din partea autorităţilor europene şi a SUA ar legitima în Europa rezolvarea unor potenţiale conflicte fără conflicte, deci ar legitima soluţiile nonviolente”, a declarat deputatul UDMR Antal Arpad. La rândul său, europarlamentarul Sogor Csaba susţine că vizita mai are încă un scop: sărbătorirea obţinerii de către sârbii din Kosovo a unor forme de autonomie.

Minoritatea maghiara din Romania crede ca a venit timpul sa ceara independenta, comenteaza International Herald Tribune
Image
Minoritatea maghiara nu sustine nicaieri mai mult ca in Romania cererea de independenta, scrie cotidianul International Herald Tribune in editia electronica de ieri, intr-un material ce analizeaza consecintele episodului Kosovo, precizand ca Tinutul Secuiesc constiuie o realitate iminenta.Publicatia noteaza ca intensificarea solicitarilor de autonomie prezentate de secuii din Romania sugereaza ca independenta Kosovo ar putea avea influenta si in tari membre UE, nu numai in cele din afara spatiului comunitar. Cei care au sustinut ca aparitia statului Kosovo stabileste un precedent negativ se refereau la conflictele inghetate din afara UE, cum sunt cele din Abhazia si Osetia de Sud (Georgia) sau Transnistria (Republica Moldova), insa, chiar si in spatiul european, granitele sunt adesea arbitrare, apreciaza cotidianul citat.
In articol se comenteaza faptul ca propunerea privind un stat semiautonom – Tinutul Secuiesc – constituie o realitate iminenta, in conditiile in care minoritatea maghiara crede ca a venit timpul sa ceara independenta. “Sansele lor de succes par reduse, dar secuii insista pe aceasta cale, spre mahnirea romanilor din zona, care afirma ca, in calitate de minoritate locala, au mai putine drepturi decat au etnicii maghiari, minoritari la nivel national”, apreciaza publicatia.
Articolul original mai jos
Politicienii maghiari nu renunta
In context, vicepresedintele Consiliului National Secuiesc, Csaba Ferencz, a precizat: “Kosovo este un exemplu, si unul foarte clar, care arata ca, in cazul in care comunitatea vrea sa se autoguverneze, trebuie sa isi sustina cu tarie vointa”. Si in cazul UDMR, discursurile autonomiste de campanie se inmultesc. Deputatul de Covasna al Uniunii, Antal Arpad Andras, candidat la Primaria Sfantu Gheorghe, a declarat ieri ca, daca va fi ales primar, va milita pentru obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc si le va explica romanilor ca nu au motive sa se teama. El a sustinut ca mesajul sau catre comunitatea romaneasca este foarte clar, intrucat toata lumea ii cunoaste convingerile politice, toti stiu ca vrea autonomie. Antal a adaugat ca, in acelasi timp, doreste sa transforme Sfantu Gheorghe intr-un oras mai civilizat, in care si romanii se vor simti mai bine. “Romanii, insa, trebuie sa accepte acest lucru, respectiv ca eu sunt un autonomist si le garantez romanilor ca in autonomia care se va face ei nu vor pati absolut nimic, vreau sa ramana aici si sa lucreze impreuna cu maghiarii”, a spus udemeristul. (R.I.P./ ZIUA)
PRECEDENTUL KOSOVO tinde sa surpe fundamentele statului national unitar roman


“Redesenarea frontierei interne” a Romaniei consacra falimentul statului romanImage Liderul Uniunii Civice Maghiare (UCM) Sfântu Gheorghe, Gazda Zoltan, consideră că declararea independenţei Kosovo creşte şansele de autonomie pentru asa-zisul “Ţinut Secuiesc”, dupa cum transmite corespondentul AMOS News. UCM “Scaunul Sfântu Gheorghe” consideră că România ar trebui să recunoască independenţa Kosovo şi implicit noul stat, iar în semn de solidaritate cu kosovarii, UCM va ieşi miercuri în Parcul Central din Sfântu Gheorghe, alături de Consiliul Secuiesc. „Consiliul Secuiesc poartă drapelul direct al autonomiei, aşa că vom ieşi alături de membrii acestuia în Parcul Central din Sfântu Gheorghe, într-o demonstraţie de susţinere, pentru aproximativ 15 minute”, a declarat Gazda Zoltan pentru AMOS News. Liderul local al UCM “Scaunul Sfantu Gheorghe” a mai declarat ca in conditiile in care fortele politice importante ale Europei si SUA recunosc independenta provinciei Kosovo, “atunci aceste state trebuie sa sprijine si autonomia Tinutului Secuiesc”. Ieri seara, un grup al UDMR a solicitat acelasi lucru pe strazile Clujului, felicitand Kosovo pentru “reusita”. CIVIC MEDIA considera ca Parchetul General are obligatia sa urmareasca impreuna cu celalalte organe abilitate astfel de manifestari si sa actioneze din oficiu, in consecinta si fara rezerve in toate cazurile in care se constata ca se incalca Legea fundamentala a tarii, Constitutia.

Continuarea la Ziaristi Online

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails